TRÄNING

I fredags lade jag ett kort spår till Egon, det var bara 150 meter långt med 2 vinklar och  4 apporter, och kan ni tänka er, han markerade alla apporterna mitt lilla hjärtegryn. Jag blir så glad när han gör det för emellanåt duttar han bara ner nosen på apporten för att sedan fortsätta spåra och då hinner jag knappt se att han markerar men nu gjorde han det riktigt ordentligt.

Igår var vi några som var vid klubben och tränade. Vi läste för varandra och körde några moment tävlingsmässigt. Jag ville ha ingång på plan, tandvisning och linförighet och Egon var helt otroligt duktig på linförigheten. Nu var den visserligen inte så lång men han höll jättefin kontakt med mig och det kändes enormt bra men tyvärr kan vi inte leka på samma sätt som förut som belöning pg.a ryggen men vi lekte lite ändå och han fick i alla fall jättemycket godis så han blev nog nöjd ändå och visste att han gjort något bra.
Senare på dagen ville jag träna något här hemma och kom då på träning med kartong som beskrivs på Annas hemsida.  Egon älskar denna träning och han snappar ganska snart upp vad det är jag vill att han ska göra. Igår ville jag att han skulle ha bägge framtassarna i kartongen och det dröjde inte så länge innan han fattat vad jag ville, men det som jag tycker är svårt är att klicka vid rätt tillfälle, t.ex. första klicket när tassen nuddar kartongen och så vidare men övning ger färdighet för mig. Lillen däremot han testar inte alls på samma sätt som Egon utan han står mer och tittar på mig och vill att jag ska visa honom vad det är jag vill, men så är inte Lillen klickertränad på samma sätt som Egon heller. Jag satt på en stol när jag tränade Egon men med Lillen var jag tvungen att sätta mig på golvet nära kartongen för att han över huvud taget skulle göra något, och till sist nosade han på lådan och då blev det klick och godis från mig och sedan lossnade det för honom och han duttade med nosen flera gånger.

Idag var vi till stugan igen och jag la ett spår i skogen till Egon som var ca 500 m med 6 apporter. Under tiden spåret låg gick jag som vanligt en promenad med dom och idag såg jag några gula kantareller som nyligen hade kommit upp. Jag älskar att plocka svamp men jag dessa lät jag stå kvar för det är alldeles för lite med bara fyra styckenEgon spårade som vanligt otroligt bra och även idag markerade han apporterna fast han var lite för ivrig med att fortsätta spåra. Fortsatt träning med apporterna är det som gäller.

SOMMARBLOMMOR

I helgen var vi i stugan och under tiden min man klippte ner visset och krattade löv passade jag på att lägga varsit spår till Egon och Lillen. Egon var så ivrig när jag skulle sätta på honom selen så jag misstänkte att han skulle strunta i apporterna och bara spåra, och mycket riktigt, han hade så bråttom och spårade jättebra men hade inte tid att stanna vid apporterna förutom en. Det var länge sedan jag spårade med honom och det märktes verkligen för så ivrig som han var har han inte varit på länge och han hade ju blivit ganska säker på att markera pinnarna förut så återigen är det bevisat att träning är färskvara som måste underhållas hela tiden.
Lillen däremot var superduktig, han följde spåret precis och plockade upp alla apporter men tyvärr är han sååå noga när han spårar så det går ganska sakta.

När jag gick med hundarna under tiden spåren låg såg jag många blommor som hör till sommaren bl.a. midsommarblomster. Jag hade nog kunnat få ihop en sommarbukett om jag hade plockat blommorna. Visst är det konstigt att se dessa i oktober.

Vi brukar ju vara med på hundpromenader på tisdagarna men p.g.a. att jag har så otroligt ont i ryggen just nu kan jag inte vara med på dessa men Egon och Lillen får vara med ändå för en kompis är så snäll så hon tar med dom på dessa promenader. Igår var det dags igen och jag skulle hämta hundarna hos henne mot kvällen och jag kom dit samtidigt som de kom tillbaka från skogen. Igår var det 13 hundar med och Egon och Lillen hade skött sig bra, denna gång hade Lillen en ny tik som han gick bakom och nosade i baken. Han är helt otrolig på att gå bakom tikar och nosa och det konstiga är att tikarna inte bryr sig om honom så jag antar att han är såååå försiktig, som en riktig gentleman. När jag kom hem med hundarna såg jag att Lillen var alldeles svart på benen och under magen så det var bara att ställa honom i duschen och sen kände jag att Egon luktade något så förskräckligt illa så det var bara att shamponera in honom också. Han måste ha rullat sig i något för vattnet blev alldeles svart och lukten var fruktansvärd. Nåväl de blev rena och fina bägge två och la sig ner för att sova för det tar på krafterna att promenera och springa i skogen i 2,5 timme.

Här är ett par bilder på mina sötnosar.

Jag har inte tränat Egon särskilt mycket sedan tävlingen, dels tappade jag sugen och dels gör ryggen så jag inte kan träna ordentligt men idag åkte jag upp till klubben för att träna lite och det var faktiskt riktigt roligt.
Egon var verkligen på hugget och med mig hela tiden och det kändes bra. Jag har börjat träna rutan också bara för att ha något annat att träna än momenten i Lkl I och det verkar han tycka är jättekul men vi är bara i början på den träningen än.
Fick pm idag till tävlingen som vi har anmält oss till men jag får se om vi ställer upp eller inte, jag har inte bestämt mig ännu.


LITE AV VARJE

Jag hade anmält Egon till 2 tävlingar helgen som var men vi tävlade bara ena dagen. På lördags morgon när vi åkte till Hallstahamma och tävlingen regnade det ett fint tätt duggregn, sånt som man blir genomblöt av men jag hoppades att det skulle sluta innan tävlingen började för på radion sa de att det var fint väder så jag antog att det var bara över min bil som regnet strilade ner. När vi kom fram till tävlingsplatsen regnade det fortfarande så jag gick in och sa att jag skulle komma tillbaka senare och anmäla mig utifall regnet upphörde, men 5 minuter innan tävlingen skulle börja gick jag in och sa att jag inte skulle tävla. Egon bryr sig inte om att lägga sig där det är blött men han klarar inte av att ligga still i 2 minuter utan att ruska på sig och eftersom han inte kan ruska på sig liggande skulle han vara tvungen att ställa sig upp med en 0 i betyg som påföljd och då tyckte jag att vi kunde skippa hela tävlingen och vara där som publik istället. Det var två till som hade anmält sig men som backade ur och den ena hade en dobermann och den andra en dvärgpinscher så det är nackdelen med att ha en hund utan underull. Men  det var trevligt att vara publik och heja på de övriga ekipagen från Surahammar.

På söndagen sken solen och det var jättehärligt väder så då ställde vi upp och tävlade i Surahammar. Vid lottningen drog jag startnr: 1 och det är inte så bra för då hinner jag inte värma upp Egon ordentligt efter platsliggningen och var hans tankar var under den tävlingen är jag inte riktigt säker på men jag tror att de var hos publiken för han var inte med mig i alla fall. Hans linförighet var bedrövlig och transportsträckorna ännu värre, det var så jag skämdes när vi gick linförigheten, han tittade sig omkring hela tiden, vädrade i luften och höll väldig koll mot publiken. Inkallning, ställande och läggande var bra men på apporteringen tuggade han febrilt något som han inte brukar göra men apportbocken kanske smakade bra........ Jag var bergsäker på att vi skulle få omkring 100 poäng så därför blev jag väldigt förvånad att vi hade lyckats få ihop 150,5. Domaren sade efteråt att det är bara lite finslipning som behövs, haha jag tycker det är grovjobb som krävs för att Egon ska hålla kontakt med mig i stället för publiken.
Efter tävlingen har jag liksom varit helt tom när det gäller träning, jag har helt enkelt inte haft någon lust alls så jag har inte gjort ett dugg med Egon, bara varit ute och promenerat. Men idag åktre vi till stugan så hundarna skulle få rusa av sig och sedan tränade jag Egon lite lätt och det märktes att han tyckte det var jättekul att göra något igen för träningen gick jättebra. Jag har anmält Egon till en tävling till i höst men vi får se om jag ställer upp, det beror mycket på hur Egon utvecklas under träningarna för om han fortsätter vara ofokuserad är det ingen ida

Stackars Lillen blev biten av en annan hund när vi stog och tittade på de andra som tävlade. Jag stog med båda hundarna och Lillen började leka med en hund som han gillar och brukar leka med och helt plötsligt dyker en annan hund upp som står i närheten och biter Lillen över nosen så det blir 3 märken men bara ett som blöder lite grand och som tur var träffade det inte ögat för det var bara ½ cm från det. Den andra hunden blev helt enkelt avundsjuk på de som lekte för han och Lillen känner varandra och det har aldrig varit några problem förut och det var inte några problem mellan dem dagen efter heller men där ser man att hundar är hundar och man vet aldrig hur de tänker och reagerar i vissa situationer.


REGN OCH BLÅST

Idag är det verkligen ett inneväder, det regnar och blåser så Egon vill helst inte gå ut alls utan han vill hellre ligga och sova. Här har han bäddat Lillens säng innan han själv lagt sig i den.Vi var på hundpromenad i tisdags och det var första gången sedan sommaruppehållet som vi var med och det märktes på hundarna vad de tyckte det var roligt att det börjat igen. Dessa promenader har varit nyttiga för Egon och jag märker hur mycket han har lärt sig att tyda andra hundars "språk" och respekterar om de inte vill ha kontakt med honom. Han är ju annars rätt framfusig och vild av sig men här har han lärt sig att det är nog bäst att kolla läget med den andra hunden först.

Lillen har haft en hel del tandsten så i veckan var vi till veterinären och tog bort den. Jag lämnade honom på morgonen och skulle få hämta honom 14,30 men redan13,00 ringde de och sa att jag kunde komma och hämta honom för han var ledsen och satt och gnällde och ylade och drog med sig de andra hundarna som  var där inne. När jag kom för att hämta honom hörde jag flera hundar som var ledsna och Lillen var en av dom och han hade väldigt bråttom ut därifrån. Nu ska jag börja borsta hans tänder så han slipper få så mycket tandsten för det är inget vidare att lämna sin hund sådär och att han ska bli sövd och sedan spar jag ju en hel del pengar. Jag tror inte pinscher har lika lätt för att få tandsten som sheltie men jag borde kanske borsta Egons tänder också men jag tror att det skulle vara svårt att få honom att acceptera det.

När det gäller träning så ligger den i träda just nu, tyvärr, för jag har anmält Egon till  tävlingar till så jag måste verkligen ta mig i kragen och sätta igång. Det är svårt att träna när man inte har lust och känner för det men om jag vill att Egon ska lyckas på tävlingarna så är det träning som gäller.

UTMANAD


Jag har blivit utmanad av Sanna. Det gäller att utmana de bloggar man tycker bäst om men jag har svårt att få ihop sju stycken så det får räcka med 4 st. Det finns jättemånga bra bloggar men när man ska komma på någon direkt så här så blir det svårt.

För dem som vill anta utmaningen går det till så här:
1. Den som fått utmärkelsen kopierar bilden och lägger den på sin blogg
2. Länka till personen som gav dig utmärkelsen
3. Ge utmärkelsen vidare till sju bloggar
4. Länka till dom bloggar du gett utmärkelsen
5. Lämna ett meddelande på bloggarna som du gett utmärkelsen till.

Jag utmanar dessa bloggare

Wilma & Azzra:   Maj-Lens och Jannes härliga hundar

Mari & Gonzo  Gonzo som är en lugn och sansad pinscher (tycker jag som är van med Egon)

Sofia & Aquiro  Söta Aquiro som jag inte sett på länge

Lena & Bella   Bella som blivit mamma till söta valpar.


RSS 2.0