VINTER IGEN

I måndags var det dags för hundpromenad igen. Det var vad man kallar hundväder med blötsnö och blåst men hundarna brydde sig inte om vädret och vi människor var välklädda så vi brydde oss inte heller. Det var 10 hundar och 5 förare och vi var ute ca 2 timmar och promenerade i skogen. Hundarna håller sig omkring oss och Egon kommer till mig emellanåt för att kolla så att jag är med och inte har försvunnit någon annanstans. Lillen däremot han bryr sig inte om att komma och kolla om jag är med  han är fullt upptagen med att vara med de andra hundarna.

En bild från promenaden. Det var 4 st portugisiska vattenhundar, 2 puli, 2 pinschrar, 1 cocker spaniel och en labrador. Fel datum igen eftersom jag inte ändrat datum efter batteribyte.

image56

Det var inga hundar som blev osams, naturligtvis blev det lite gruff med någon hund som sa ifrån om någon blev för påträngande men vi avbryter på en gång så det tar slut innan det börjat. Jag märkte inte att någon "sa ifrån" till Egon men dagen efter såg jag att han hade ett sår på baksidan av låret och det är efter en hund som nafsat. Det är ett ganska stort och två små jack och det kommer att ta tid innan det stora har läkt pg.a . dess storlek. Det här blir andra såret på 3 promenader så man kan ju undra vad Egon sänder ut för signaler eftersom de är på honom. Lillen är aldrig utsatt för något sådant så han sänder nog ut väldigt tydliga signaler. Egon är ju tonåring nu och han kanske inte bryr sig så mycket om vad de andra "säger" till honom och då måste de visa det tydligare. Man vet ju hur vi människor är när vi är tonåringar, vi är störst , bäst och vackrast och inte lyssnar vi på vad de äldre säger för dom är ju stenåldersmänniskor och vet ingenting. Kanske att Egon är så just nu och då är det i och för sig bra att han lär sig att lyda de andra och lär sig att fungera i flocken men det är synd om han ska få nya sår varje gång.

Vi har varit vid vår sommarstuga under påsken och bara haft det lugnt och skönt. Jag tog med Egons träningsrygga och tänkte vara flitig med träningen men så blev det inte. Vi har visserligen promenerat en hel del men annars har det varit sparsamt med lydnadsträningen, bara små korta pass emellanåt. Han är verkligen på hugget när vi tränar vid stugan för där finns det ingentig som distraherar honom förutom en och annan fågel eller i sälsynta fall en bil. Det är kul att träna när det fungerar så bra. Taisto filmade oss under ett pass och det var mindre kul att se. Egon skötte sig bra men det är värre med mig, jag tittar för mycket på honom och ger ovetandes en hel del dubbelkommandon så det är jättebra att få se det på film för då kan jag ju arbeta bort det.

En bild tagen under en av våra promenader under helgen.

image57

I morgon är det dags för spårkurs igen. Den här gången ska vi vara i skogen hela tiden så vi ska ta med termos med kaffe och mackor. Det ska bli jättekul och intressant att se hur kursen är upplagd och hur Egon fungerar när andra är med i skogen. Rapporter kommer senare.


ÄNTLIGEN SVAR

Äntligen har svaret från HD röntgen kommit och det var A på ena höften och B på den andra. Det tog nästan 3 veckor innan svaret kom och det är en lite nervös väntan därför känns det så skönt när allt är bra.

Vi har tränat på en hel del olika saker sista veckan. I lördags var det skotträning och den går bra. Jag är med bara för att han ska vänja sig vid skott eftersom det förekommer i vissa moment  när man tävlar i bruks. Egon och jag bara står still eller går lite och jag ger honom godis emellanåt och det skjuts 4 skott inom loppet av 4 minuter.

I söndags var det ringträning och det går bättre och bättre med hanteringen. Han gillar inte riktigt att andra håller på och klämmer och känner på honom men han vänjer sig lite mer för varje gång. Jag vet inte riktigt hur pinschrar ska stå på utställningar så jag får väl åka till Rocklundautsällningen och titta. Det är många som går denna träning och det är bra för då vänjer sig hundarna att det är fullt med folk och hundar runt dem. I söndags regnade det men Egon var duktig ändå men på slutet frös han lite eftersom det blir en del stillastående ibland.

I måndags började appellspårkursen och den är något jag ser fram emot. Eftersom jag har haft spårkurser själv vet jag ju hur det ska gå till men jag kände att jag ville gå en kurs, dels för Egons skull och dels för att få lite nya idéer och synsätt. Vi är ett jättebra gäng som är med på kursen och i måndags blev det mycket skratt men naturligtvis var vi seriösa när vi var på plan och tränade fotposition och platsläggande. Jag har varit och köpt lite nya leksaker som jag ska ha när jag tränar Egon. Eftersom han gillar dragkamp och att springa efter leksaker så kan jag variera mellan godis och lek som belöning men han är ju ganska stark så de går sönder efter ett tag.

Maken undrade om inte Egon blir helt förvirrad när han får vara med på så många olika aktiviteter men det tror jag inte. Jag har ju varvat lydnadsträning med spår sedan han var liten och på skotträningen är vi bara vid klubben och umgås under tiden det smäller. Ringträningen är i och för sig annorlunda men jag märker på Egon att han vet skillnaden, det är annorlunda koppel, vi rör oss helt annorlunda och man ska stå på ett visst sätt.

Såret på ryggen läkte fort och det kändes skönt att inte behöva åka till någon veterinär. Jag tror det var penicillinsalvan som gjorde att det blev så bra.
När vi var uta på en skogsprommenad igår så undrade jag om inte pinschrar är släkt med rådjur (ha ha) för när Egon springer i skogen och hoppar så skuttar han precis som rådjur brukar göra. Det är helt enkelt underbart att se honom och hans glädje när han är i skogen.


SÅR och VÅR

På tisdagens promenad var vi 5 personer och 10 hundar. Det är så kul att se hur hundar beter sig i en flock och hur bra de läser av varandra. Den här gången var det en hane på 10 år med som Egon inte hade träffat förut så han var naturligtvis väldigt intresserad av honom, men den här hanen gillar att vara för sig själv i utkanten på gruppen och när någon kommer för nära säger han ifrån. Tydligen förstod inte Egon detta riktigt för han närmade sig ändå och då sa naturligtvis den andra ifrån på skarpen mot Egon och då kom polisen Torsten mellan men det räckte att vi sa ifrån så slutade de. Lilla Torsten tror att han är större än han är och han går emellan direkt det är något bråk på gång. Egon höll sig på avstånd från den andra hanen men han var otroligt nyfiken på honom och smög försiktigt närmare ibland men så fort den andra tittade på Egon visade han med både öron och svans hur liten och snäll han var.
Vi var ute och gick i skogen 1 ½ timme och hundarna lekte med varandra och sprang jättemycket och trots att det regnade en hel del var det ingen som verkade bry sig speciellt mycket.

Lillen, som varit så intresserad av en springer spanieltik förut böt partner nu och gick istället efter en portugisik vattenhund. Denna är en kastrerad hane och jag antar att Lillen var lite förundrad för han luktade ju varken hane eller tik. Han gick efter honom hela tiden och luktade honom i baken. Det är lite synd att Lillen blir så fixerad vid enstaka hundar för då springer han inte och leker som de andra gör men huvudsaken att han är nöjd och det verkar han vara.

Dagen efter märkte jag att Egon var lite svullen på ryggen och när jag tittade efter hade han ett sår efter en tand där. Jag klämde ur en hel del var och tvättade med jodopax och det har jag fortsatt med flera gånger per dag så nu är det mycket bättre. Det är nackdelen när hundarna inte har så mycket päls, de blir så lätt skadade av pinnar, tänder vid lek och bråk m.m. Hade det varit Lillen som den andra hunden hade gjort så mot så hade pälsen tagit emot det mesta och det hade inte blivit något sår.

Igår när vi var ute och gick vid vår sommarstuga så hittade jag vårens första tussilago. Det var på en solig plats och det var flera som var utslagna. Det är ju så härligt när man hittar de första och man blir så glad men efter några veckor finns de överallt och då tänker man inte ens på att de finns där. Det känns skönt att våren är på väg och att det blir allt ljusare ute.

Egon i skogen förra veckan

image55

RSS 2.0