TRÄNING OCH HÖFTLEDSRÖNTGEN

I går tänade vi tillsammans med 2 andra på förmiddagen. Vi körde en och en för att titta på varandra och kunna ge tips och råd om  hur man ska träna vidare, vad man bör tänka på osv.

Egon gick ett bra fritt följ men något jag måste träna mer på är linförighet. Det är mycket lättare att träna fritt följ för då är det inget koppel som hänger och trasslar in sig men eftersom det ingår i både Lyd I och appellklass så måste man ju träna även det. När det gäller ställande under gång är det jag som har strulat till det och  då är det skönt att ha kompisar vid sidan om som talar om vad man gör för fel och sen kommer med råd hur man ska göra. Nu börjar jag få till det och Egon har fattat det mycket snabbare än jag.
Det sägs att hunden ,för att kunna hålla koncentrationen, bör klara av 1½  tävligsprogram innan man tävlar och ännu klarar inte Egon av det, han har lite svårt för att hålla koncentrationen men vi får väl ligga i och träna upp den också.

Just nu ligger han helt utslagen och sover för han har varit på höftledsröntgen idag.
Det tog tid innan han blev helt avslappnad när han skulle röntgas men under tiden de gick för att hämta lite mer lugnande medel så blev han totalt utslagen och det gick bra att röntga honom. Jag förstod att det skulle ta tid innan han somnade för han är ju så nyfiken och vill kolla allt som händer men till sist var han tvungen att ge upp. Veterinären sa att höfterna såg bra ut och det är ju bra det men nu blir det en liten orolig väntan ändå innan svaret kommer.

Hundpromenad

Varje tisdag är det ett gäng som går med sina hundar i skogen så de får leka och busa och idag var det första gången vi var med.
Det var 11 hundar med och det var kul att se hur de gruperade sig. Lillen och en cocker spaniel hane blev så förtjusta i en springer spaniel tik så de turades om att gå bakom eller bredvid henne och hon tog det med ro, det var bara när uppvaktningen blev för påträngande som hon sa ifrån och då gick killarna undan ett tag  men strax därefter var de nära henne igen. Här ser ni Lillen när han står bredvid tiken. Det är fel datum på bilden för jag hade inte ställt in rätt datum efter batteribyte.

image52

Egon sprang otroligt mycket men kom emellanåt för att kolla om jag var med. Han lekte mycket med en portugisisk vattenhund på 7 månader, men han var nog lite överallt och lekte med de flesta.  Före promenaden så trodde jag att Egon skulle vara lite stöddig mot hanarna för han har visat den attityden lite ibland men det blev inte alls så, han skötte sig så bra och han hade så roligt.

image53

Efter promenaden var hundarna rejält trötta och vi andra fikasugna så då var det jättegott med kaffe och smörgås. Det här är något som jag kommer att fortsätta vara med på. Både hundarna och jag får motion och framför allt får hundarna lära sig umgås med andra hundar och de lär sig hur andra hundar fungerar i olika situationer. 


Årsmöte i Sura BK

I söndags var det årsmöte i Surahammars Brukshundklubb. Jag har varit kassör i 2 år nu och det var dags för val igen och jag sa då att jag inte ville fortsätta som kassör eftersom det tar så mycket tid med alla distrikts- och styrelsemöten. Jag tycker det räcker med att vara ansvarig för hundägarutbildningssektorn, vara tävlingsledare, hålla kurser och träna egna hunden. Det känns bra nu att lämna styrelsearbetet till någon annan för jag har ju suttit sammanlagt 6 år i styrelsen och det är bra om det kommer in nya friska fläktar ibland.

Nu ramlar det in anmälningar till alla kurser som klubben ska ha och det är roligt att det finns ett stort intresse bland hundägare att gå kurs med sin hund. Jag ska faktiskt gå en appellspår kurs med Egon. Jag går den för att Egon ska få gå kurs med andra hundar och så blir det intressant att gå kurs själv och få nya vinklar och idéer till träningen.

Just nu tycker jag att träningen med Egon går bra. Visst får jag jobba en hel del för att han ska hålla kontakten med mig men när han väl får den så är han verkligen duktig. Han har svårt att hålla koncentrationen, men det är inte så konstigt när han är så ung och det är något vi jobbar på. I ridhuset i söndags var det ganska mycket hästbajs här och där och det är ju mums tycket Egon så det gällde att vara på de ställen som det inte fanns några högar. När han är i närheten av dessa högar tappar han kontakten direkt för då är det bara äta som gäller. Jag hörde förresten på tv att det är inte farligt för hundar att äta hästbajs och att det innehåller fibrer men jag vill helst inte att Egon äter av det (usch) för sen vill han ge matte en slick i ansiktet när vi är hemma.

Få se när vi känner oss redo att börja tävla. Som jag känner det nu så är det långt kvar innan vi är redo men jag har börjat titta i tävlingskalendern och planerar lite. Det är ju bra att ha ett mål och om vi inte är färdiga till dess får vi väl skjuta på premiären.

LITE BLANDAT

Lugnet som jag skrev om sist fortsätter att hålla i sig. Egon är mer sansad, han lyssnar mer på mig och han förstår bättre vad jag vill.

Vi har tränat en hel del den sista tiden, både lydnad och spår.
När det gäller lydnaden går det i vågor när det gäller resultaten. De två senaste gångerna har han verkligen varit på hugget trots att det varit blötsnö på marken och ena gången regnade det. Det har varit helt underbart att träna  Vi har varit ett "team" som har samarbetat och både Egon och jag har nog haft lika kul. Det är så skönt när träningen bara flyter på så utan att man behöver bli irriterad eller att Egon blir frustrerad när han inte förstår vad jag menar.

 Man ska ju aldrig bli irriterad när man tränar sin hund men tyvärr händer det ibland att man blir det och då är det lika bra att sluta för stunden för varken hunden eller jag har någon nytta av träningen då. Det hände mig förra veckan. Jag blev så irriterad på honom när vi tränade för han var inte alls fokuserad på mig utan på allt annat omkring oss. Ingenting fungerade när jag blev så, Egon började nosa och visa lugnande signaler till mig och jag blev irriterad för han inte fattade vad jag ville. Jag satte honom i bilen så att både han och jag fick en time out. Efter ca 10 minuter hämtade jag honom igen och lekte lite med honom och sedan började vi träna igen och denna gång med glädje. Vilken skillnad det blev både för honom och mig. Han hade jättebra kontakt med mig och jag var nog mycket trevligare och roligare för honom också.

Idag lade jag ett kort spår i skogen med många apporter ganska tätt. Han älskar ju att spåra så han blev eld och lågor bara han fick se spårselen och linan. Han följde spåret precis och han hittade även alla apporter så jag är relativt nöjd. Jag måste fortfarande jobba en hel del för att han ska förstå att det är apporterna som gäller för han är sååå ivrig att fortsätta spåra så han vill inte gärna stanna för länge vid varje apport.
Jag lade även ett spår till Lillen och han är jätteduktig både att spåra och så tar han upp apporterna och står med dem i munnen tills jag berömmer honom och ger honom godis.

Här är ett kort från i måndags när de lekte i snön. Egon vill ha leksaken som Lillen har i munnen.

image51

 


RSS 2.0