SM i bruks

Hela helgen har det pågått SM i bruks i Västerås med omnejd. Surahammars Brukshundklubb hade hand om 10 spår på lördagen och jag skulle gå ett av dom. Vi hade föreberett oss noga och snitslat upp spåren ordentligt och markerat var vi skulle lägga apporterna som är 7 st plus slutapporten på ett spår som är 1,5 km långt. Vi hade satt upp skyltar runt vår klubb där vi bad svampplockare att de inte skulle gå ut i skogen just den dagen eftersom det var SM och de flesta respekterade det men när jag gick mitt spår så satt en famij och fikade mitt i skogen. Jag frågade om de inte hade sett skylten och det hade dom gjort men sa att allemansrätten gäller och man har rätt att plocka svamp vilken dag som helst. Jag höll med och sa att vi inte kunde förbjuda dom att gå i skogen men jag bad dom tänka på de tävlande som har tränat enormt för att komma till SM och att det gällde bara några timmar just denna dag och sen var jag tvungen att fortsätta gå mitt spår så jag lämnade dom där de satt.
Jag blir lite ledsen att folk inte respekterar en önskan att de inte ska vara i skogen under några timmar. De kunde vara där hela eftermiddagen och dagen efter för att leta svamp, men vissa är helt enkelt sådana att de riktigt ska demonstrera att de har rätt att vara i skogen oavsett om det är tävlingar eller inte.
Den som fick mitt spår klarade det inte för de mötte en svampplockare i början av spåret och hunden tappade spåret. Normalt ska det inte påverka hunden när den väl fått upp spåret ordentligt men det var alldeles i början så hunden blev distraherad. Synd om hundföraren som förberett sig under lång tid och jag villl ju också att den som får "mitt" spår ska lyckas.
På söndagen skrev jag åt domaren vid lydnaden och det är alltid intressant för då ser man ekipagen väldigt bra samtidigt som man får veta vad de tävlande gör för fel. Något kanske jag lär mig av detta även om det inte syns när jag tävlar själv. Roligt är det i alla fall.

Jag har anmält mig till fler tävlingar för jag fick blodad tand efter den första. Jag har anmält mig till en appellspår och två lyd I tävlingar och tyvärr har jag inte hunnit träna så mycket på grund av alla förberedelser inför SM men det tänker jag ta igen nu. Tror ni jag hinner få in alla moment till appellen på 2,5 vecka? Det tror inte jag,men jag är ute efter att få tävlingserfarenhet och att Egon också får känna av min nervositet och allt annat konstigt som hör till.

DEBUT

Nu har Egon och jag debuterat på tävlingsplan i Lyd I och fast vi kom sist är jag ganska nöjd ändå. Han reste sig när det var 10 sekunder kvar på platsliggningen och han nollade läggandet. Jag har otroligt mycket kvar att jobba med men ändå fungerade han relativt bra. Han som har varit otoligt ofokucerad förut höll fokus ganska bra. Visst kollade han mycket åt domarens och skrivarens håll men han tappade inte helt. Han sätter sig snett och det drar ner poängen vid fler moment så där har vi nåt vi verkligen måste försöka få till. Nu när debuten är avklarad känns det mycket bättre och nu ska jag anmäla mig till fler tävlingar i höst så att både han och jag får tävlingsvana för jag var otroligt nervös. Jag var nog lika okoncentrerad som Egon pg.a min nervositet.

Platsliggande     0
Tandvisning      10
Linförighet           8    Styr i vinkel.. Håller ej pos.  ( Egons linförighet var inte bra i början, han tappade pos ofta)
Läggande            0    
Inkallande            9      Sitter snett
Ställande              8,5  Extra kommando. TP.   (Jag sa fot en gång extra när han tappade pos.)
Apportering       10
Hopp                     9    Sitter snett
Helh. intryck         7

Summa:         129,5

Låga siffror men det är vissa delar jag ändå är nöjd med. Linförigheten var under all kritik, han gick inte alls bra så visst har vi mycket att jobba med.

Nu är vi trötta båda två och hur konstigt det än verkar är jag nöjd med dagen. Visst hade det varit roligare om vi hade fått ett första pris men jag såg att min vilding till hund faktiskt kan fungera ganska bra på tävlingsplanen och det viktigaste av allt. VI HADE KUL TILLSAMMANS för trots nervositet och annat var det med glädje vi avslutade varje moment med beröm, smek och peppning.


TRÄNING

Egon är bättre i ögonen nu, han verkar inte ha lika ont som förut för han kisar inte lika mycket och det är bra. Vi ska på återbesök om en vecka för att se om det blivit bättre. Stackarn som har haft så ont utan att visa det mer än att kisa.

SM i bruks och IPO kommer att gå här i Västmanland nästa helg och här i Surahammar kommer vi att ha 10 av sammanlagt 30 spår. Jag är spårläggare till ett spår och jag och min reservspårläggare har snitslat upp ett spår som är 1,5 km långt och ag har gått det flera gånger så jag verkligen vet var det går ifall någon skulle få för sig att plocka ner snitslarna före tävlingsdagen. Tänk så hemskt det skulle vara om man står där på tävlingsdagen och inte vet var spåret är när jag ska gå det och lägga ut apporterna och ta ner snitslarna ca 2 timmar innan den tävlande släpps på spåret. Jag gick det igår och naturligtvis var Lillen och Egon med för det är en fin skog att gå i. Det ska bli intressant att följa SM i bruks på nära håll och se alla duktiga ekipage. Spåren är på lördagen och lydnaden är i Västerås på söndagen och jag ska även vara där och hjälpa till.

Just nu ligger Egon och jag i hårdträning för jag ska tävla med honom i lyd I på lördag i Hallsta. Jag anmälde honom i ett svagt ögonblick efter en träning som hade gått jättebra men nu ångrar jag mig för jag tror inte han är riktigt färdig för att tävla ännu, men det är klart, man måste börja nångång. Jag tänker träna lite lätt  i kväll också men på fredag får han vila så kanske han är lite mer taggad på lördag. Här har det regnat varje dag och om det gör det på lördag är det ingen mening med att ens försöka med platsliggning för Egon klarar aldrig av att ligga 2 minuter utan att r

GRÖNA ÖGON

Egons ögon har lyst gröna i visst sken i ca 3-4 månader men jag har inte tänkt så mycket på det eftersom ögon kan skifta färg vid olika tillfällen men sen tyckte jag att pupillerna var ganska stora och inte drog ihop sig som de ska när det blir ljusare så jag beställde tid vid Strömsholms djursjukhus där de har veterinärer som är ögonspecialister.
Idag har vi varit där och jag trodde att vi  skulle vara hemma efter någon timme, men ack vad jag bedrog mig, det tog sex timmar innan jag var hemma igen med en trött Egon.

Han har infektion i bägge ögonen och har så haft en längre tid men det som är konstigt (tycker jag) är att infektionen ursprungligen sitter någon annan stans i kroppen. Det blev till att ta blodprover, urinprov och ultraljud på njurar, buk och tarm. Allt verkade vara ok förrutom att han var lite irriterad i magen så de frågade om han ofta har diarré men det har han bara haft 1 gång i sitt liv och hans avföring är jättebra, tycker jag. Dom vet alltså inte vad som är orsaken till hans infektioner i ögonen men de tror att det kan vara någon infektion i tarmarna så nu ska han få äta medicin och få ögondroppar ett tag så får vi se om det blir bättre. Om en vecka ska veterinären ringa och kolla hur läget är och om två veckor ska vi på återbesök.
Jag frågade veterinären om han har ont i ögonen och det har han. Hon tyckte det var konstigt att han inte visat mer symptom än att han kisat lite ibland, så han måste vara tålig min lilla plutt.
Det var bra att jag till sist bokade tid det är bara synd att jag inte gjort det tidigare men han har ju varit precis lika glad och busig som vanligt och inte visat några tecken på att ha ont någonstans.
Egon gillar inte att man lägger honom på rygg eller på sidan men han var faktiskt jätteduktig idag när de rakade magen och gjorde ultraljud, visst fick vi hålla i honom men han låg stilla och det trodda

Träningen med Egon går ganska bra nu. Jag har ändrat en del på den och jobbar mycket mer med belöningar än tidigare och nu har jag fått upp en bra kontakt med honom. Igår när vi tränade så var han faktiskt enormt duktig, det är sådana tillfällen som man får gotta sig åt länge för de kommer inte så ofta.


RSS 2.0