LITE TRÄNING

Det är ganska mycket som händer på klubben nu så det blir inte så mycket träning med Egon.

Förra söndagen var det lydnadstävlingar  och jag var tävlingsledare för lyd II, III och eliten. Det är alltid roligt att vara tävlingsledare för man ser så många olika hundar och alla kan olika mycket. Det tar mycket tid att planera hur man ska lägga upp de olika momenten på planen för jag vill inte köra samma program varje gång utan det är kul att variera lite.

I tisdags hade vi fortsättningskursen på torget i samhället. Vi brukar ha det för att hundarna ska få vara i en annorlunda miljö vid träning. De fick bland annat sitta stilla bredvid matte eller husse medan jag körde en kundvagn framför dom. Det stod en del folk och tittade på oss när vi tränade och jag antar att de tyckte jag var jättekonstig som gick runt med en tom kundvagn på torget bland en massa hundar. Men vi hundmänniskor uppför oss ju lite konstigt emellanåt. Jag antar att det är en hel del som pratat med postlådor eller svarta sopsäckar.

I går var det aktiveringsdag för fortsättningskursen. Då fick kursdeltagarna prova på den första vindövningen i sök, sakletning eller uppletande som det egentligen heter och budföring. Vi berättar hur varje bruksgren fungerar och hur det går till på tävling. Alla som var med tyckte det var jättekul att få prova på de olika sakerna och det är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund utan för stora förberedelser.

Idag så var det äntligen dags för Egon att bli stimulerad. Petra hade pinscherträff här i Sura och hon är så snäll som låter Egon och mig vara med.
Först la vi varsit spår till hundarna och under tiden det skulle lägga sig hade vi utställningsträning. Jag har anmält Egon till en inofficiell utställning i Kolsva och en officiell i Avesta så vi behöver verkligen träna på detta. Jag kan ingenting om utställning och vet inte hur de ska stå o.s.v.  Petra förklarade för oss och kände igenom hundarna och det är något jag måste träna mer på när det gäller Egon för han gillar inte riktigt att bli hanterad. Men de sa att han sprang väldigt fint när vi sprang runt och det låter ju bra.

Sedan var det dags för spåret som Maj-Len hade gått åt Egon, och som vanligt spårade han jättebra men tyvärr markerade han bara en apport, de andra klev han bara över. Mer apportträning behövs.

Efter spåret hade vi lydnadsträning och det gick jättebra för Egons del. Han höll superfin kontakt med mig under fria följet, han la sig snabbt och han låg still men stor störning av andra hundar som gick runt honom. Jag kanske får börja trötta ut honom med andra saker innan jag börjar träna lydnad för att få det kontakt jag vill ha.

Det känns så bra när träningen fungerar som den ska och allt flyter på. Det var ganska länge sedan den gjorde det för han har bara velat nosa både i luften och på marken men nu kanske det finns lite hopp att vi kan anmäla oss till tävling inom kort.


Länge sedan sist

Nu var det verkligen länge sedan jag uppdaterade bloggen men dagarna går så fort och det är mycket nu med kurser och annat.

Jag går ju en spårkurs med Egon och det där med att spåra är något han gillar, ibland nästan för mycket. Härom dagen lade jag ett spår som bland annat gick över en grusväg och jag tänkte när jag gick över vägen att det här blir nog för svårt för honom, men ack vad jag bedrog mig. När det var dags för Egon att gå spåret så satte jag ner honom för att sätta på spårselen och linan men innan jag hann få på selen stack han iväg och började spåra och det hjälpte inte att jag ropade på honom för han använde bara nosen och hade kopplat bort hörseln totalt. Jag förstod att han skulle följa spåret tills det var slut så jag fortsatte efter vägen för att komma till spårslutet. Jag var så arg på Egon för att han inte kunde behärska sig men samtidigt full i skratt att han spårade så himla bra, jag såg nämligen när han korsade vägen och följde spåret över till andra sidan och in i skogen igen. Jag kom fram mot spårslutet samtidigt som Egon och han hade spårat bra men naturligtvis hade han inga apporter med sig. Han var såååå lycklig över att ha spårat men matte var inte alls lika glad och nu har jag lärt mig att inte ha honom lös innan jag sätter på spårselen. Det är naturligtvis jättekul att han är så ivrig att spåra men det viktigaste när det gäller spår är ju att hitta apporterna och det tycks han inte ha tid med för spårningen tar överhanden.

En morgon efter att ha bäddat sängarna höll jag på och grejade lite och brydde mig inte om hundarna för de brukar jämt sova på förmiddagen, men sedan skulle jag in i sovrummet och hämta en sak och då fick jag se att Egon inte alls låg och sov som jag trodde. Han hade bäddat upp hela sängen igen och såg ut att njuta där han låg. Det var bara för mig att bädda om sängen igen. Man har aldrig tråkigt när man är med Egon för han hittar alltid på något.
image58

I tisdags var det dags för hundpromenad igen och nu går det jättebra med Egon, han har inte fått några mer sår oc han favorit är en liten kastrerad jack russel hane men han springer runt och leker med de flesta. Jag märker på Egon att dessa hunpromenader har varit nyttiga för honom för han är mycket lugnare när vi är med andra hundar och han verkar tryggare vid hundmöten, jag antar att han har lärt sig läsa av andra hundar bättre.

Idag har vi tränat lydnad och för tillfället har han mycket annat han hellre vill hålla på med så det är lite stiltje på lydnadsfronten. Han vill hellre titta på allt som finns runt omkring så jag får jobba upp kontakten för att sedan träna i korta pass. Tydligen är det tröttande ändå för nu ligger han utslagen i soffan och sover.

image59

RSS 2.0