SMASKENS

Egon har en ny favorit

image40

Vi har varit barnvakt till vårt barnbarn Oscar som är 2 år i helgen och det är ju bara sååå mysigt. Egon är jätteförtjust i Oscar och särskilt när han äter. Det mesta hamnar i munnen men han har kommit på att Egon ligger där under bordet så han sticker till Egon en del gobitar då och då och Egon tar tacksamt emot allt som bjuds. Normalt när vi äter ligger hundarna i hallen men när Oscar kommer är det under bordet som gäller. Det är så skönt att se hur försiktigt Egon tar något från Oscars hand för han kan ta ganska hårt från min hand när jag ger honom något. Han vill gärna pussa Oscar i ansiktet också men det gillar inte Oscar så han säger ifrån.
Nu har Oscar åkt hem och båda hundarna ligger helt utslagna och sover. De är i närheten av Oscar hela tiden och vill gärna leka med honom så det är inte konstigt om de blir trötta.

Det har inte blivit så mycket träning den här veckan, jag har bara lagt ett spår och tränat lydnad en gång. Jag måste skärpa mig och träna lite oftare men det tar emot lite nu när det är mörkt och kallt.

SPÅRTRÄNING

Idag tänkte jag lägga ett spår som var 1 km långt till Egon men när jag kom till skogen märkte jag att jag hade glömt de flesta spårpinnarna hemma. Jag hade bara 3 st med mig men då tog jag några grankottar och lade i fickan för att ha dem som komplement till pinnarna. Nu blev spåret inte så långt som jag hade tänkt mig utan bara ca 700 meter, men det var första gången Egon skulle gå ett så långt spår så längdmåssigt räckte det.

Under tiden spåret låg tog vi först en långpromenad där Lillen och Egon sprang och busade för fullt. Sen tränade jag lite lydnad, först med Lillen och sedan med Egon. Jag tog Lillen först för då brukar Egon bli så taggad så träningen går bättre då. Det märks på Lillen att jag inte tränar honom med samma noggrannhet som förut när det gäller hans position vid fritt följ för han börjar slarva lite och kommer ut en bit från mig men eftersom vi inte ska tävla något mer tycker jag det är onödigt att vara för petig. Huvudsaken att vi tränar tillsammans och att vi har kul ihop.
Prövade att gå lite längre fritt följ med både vänster och höger svängar samt helt om med Egon utan belöning och det gick faktiskt ganska bra. Han var lite fundersam varför han inte fick godis men han höll positionen ändå. Hopp och inkallning är det inget problem med än så länge. Jag sätter upp vissa delmål i träningen som vi ska nå inom en månad och just nu ligger vi ganska bra till i de mål jag satte upp för november.

Efter träningen var det så dags för Egon att gå spåret. Han blir så ivrig när jag sätter på honom spårselen och linan så han börjar spåra innan starten. Han är helt suverän i spåret, nästan lite för ivrig så jag får hålla tillbaks honom lite grand. Han hittade alla spårpinnar och en kotte men tyvärr slarvar han lite med markeringen av pinnarna eftersom han är så ivrig att fortsätta spåra. Jag ger honom mycket beröm och godis vid pinnarna så han ska förstå att det är de som han ska markera. Det var inget problem för honom med längden på spåret, han hade kunnat spåra dubbelt så långt verkade det.

Jag är jättenöjd med dagens träning både vad gäller lydnad och spår och nu har jag en trött hund som ligger på rygg i soffan och sover.

SISTA ANTIBIOTIKADAGEN

Nu har Egon fått sin sista antibiotikatablett för den här gången och jag hoppas att han inte behöver ta fler på många, många år. Det har inte varit något problem med att få honom att ta tabletterna men man vill ju att hundarna ska vara friska. Benet ömmar inte alls längre när jag klämmer och böjer det men jag känner att det är en liten knöl (av en ärtas storlek)  kvar längre in i benet, får väl hoppas att den försvinner också.

Idag när vi var ute och hundarna sprang lösa så var det full fart på bägge två. Lillen springer ganska fort han också men han har inte en chans mot Egon. Det är så kul att se när de springer och jagar varandra för att få tag i samma pinne för även om skogen är full av pinnar ska de natuligtvis ha samma. Lillen brukar ta en pinne och då blir det full fart på honom när han springer och retar Egon, för även om Egon lätt skulle kunna ta den sågör han det inte eftersom det är Lillen som bestämmer av de två. Jag tycker Lillen är otroligt snäll mot Egon, han verkar acceptera det mesta det är bara ibland som han säger ifrån på skarpen och då lyder Egon direkt.

Tränade lite med Egon efter promenaden med varierat resultat. Nu fick jag i alla fall honom att ligga kvar ett tag även om det var snö och kallt på marken. Jag tänker visserligen aldrig tävla med honom när det är snö men det är ju kallt och blött på sommaren också när det regnar så det skadar nog inte att träna det lite försiktigt då och då.

När det gäller pinscher hör man mycket talas om viltspår. Jag vet inte riktigt vad det är men det låter intressant. Jag håller ju på med personspår och man kanske inte kan " blanda" dessa och hålla på med båda, men egentligen borde väl hunden lära sig skillnaden mellan dessa två. Får nog försöka ta reda på mer vad viltspår innebär, hur man tränar och hur och var man kan träna och tävla i det.

ÄNTLIGEN LÖS IGEN

Egon verkar vara helt bra i sitt ben igen. Vi har tagit det lugnt hela veckan med korta koppelpromenader och nu verkar han inte ha ont i muskeln och knölen bak på benet är borta, och det känns jättebra.

Igår fick Egon springa lös för första gången på en vecka och det märktes att han hade mycket spring i benen och mycket energi lagrad i kroppen, för han sprang  fram och tillbaka som en tok. Man riktigt såg hur han njöt av att få sträcka ut igen.

Under denna vecka har vi tränat en hel del inne så han har fått använda huvudet i alla fall. Han har varit riktigt ivrig när vi har tränat och igår skulle vi träna ute efter skogspromenaden. Nu hade det ju snöat men det verkade inte bekomma honom något när det gäller lydnadsträningen förrutom en sak.... platsliggning. Han lade sig ner varje gång jag sa till honom men han satte sig upp lika fort igen, och det hjälpte inte att jag höll en godis framför nosen på honom för då låg han ner med huvudet men lyfte baken. Han tyckte helt enkelt att det var för kallt och läskigt. Eftersom han nyss varit dålig med feber och infektion ville jag inte tjata på honom för jag var rädd att han skulle bli kall för jag såg att frös ganska mycket. Sittande i grupp gick bra även om han frös men då har han ju inte magen mot snön.

Idag var vi upp till klubben för första gången denna vecka och redan när jag packade träningsväskan blev han jätte ivrig. Träningen gick sådär, för ibland var han superkoncentrerad på mig och allt gick jättebra men däremellan var han tvungen att kolla på alla andra som han inte hade sett på ett tag och då hade han noll koll på mig. Det märktes att han har varit lugn i en vecka för han hade svårt att fokusera på en sak och helst av allt skulle han ha rusat runt och bara lekt.

Det är skönt att han är samma vilda Egon igen så vi kan träna, lägga spår och ta våra långpromenader som vi brukar göra.


Vetrinärbesök

Just nu har jag en väldigt lugn och stillsam hund här hemma och det beror inte på att Egon har lugnat ner sig utan han är inte riktigt kry.

I söndags morse hade han jätteont i muskeln på vänster bakben, han skrek när han skulle lägga eller sätta sig och han ville inte gärna röra sig. När provade att böja på benet skrek han också av smärta. Ohhh min lilla plutt vad det var synd om honom. Jag trodde att han hade slagit i något på pinscherträffen och gjort illa sig och att det skulle gå över under dagen. Det blev bara kiss och bajspromenader runt kvarteret och konstigt nog kunde han lyfta på benet utan att det gjorde ont. Den natten låg jag på en madrass på golvet för att vara riktigt nära Egon så jag kunde ha koll på honom hela tiden och han låg bredvid mig på ett täcke hela natten och varje gång han rörde sig så jämrade han sig.

På måndag morgon hade han lika ont och lite feber så jag ringde till Strömsholm och de tyckte att jag skulle komma dit. Alla som har fått akuttid på Strömsholm vet vilken tid det tar, man får vänta flera timmar innan man får komma in och i vårat fall tog det 3½ timme. Egon var otroligt duktig i väntrummet och brydde sig inte om de andra hundarna. Veterinären tog prover på en liten bula som Egon hade på bakbenet vid en lymfknuta eller vad det nu hette, han tog även blodprov för att kolla vita blodkroppar.
Egon hade inflammation i lymfknutan och infektion i hela kroppen så nu är det antibiotika som gäller. Han är piggare idag men det är långt ifrån den Egon man är van vid.
Troligtvis har han fått in någon sticka eller så och det har blivit inflamerat för han har inte något sår där så han har inte blivit biten eller skadat sig på annat sätt.

Hoppas han blir bra snart för nu när han är så lugn saknar man vilden Egon och man vill ju att hundarna får vara friska.

PINSCHERTRÄFF

I går hade vi en pinscherträff vid vår klubbstuga och det var verkligen roligt att så många kom.
vi var 9 personer, varav Claes och Helene från Göteborg, och 10 pinschrar. Först lade vi varsit kort "prova på spår" till hundarna och under tiden det låg fick hundarna rusa runt på planen och busa. Det var jättehärligt att se dessa 10 hundar leka och trots att det var så många var det inga som bråkade.
Vi försökte få alla att sitta stilla på rad men det var svårt eftersom det hade snöat lite på natten så det var blött och kallt på marken. Till sist kunde vi ta några kort men tyvärr syns även skuggorna från oss fotografer.

image37

Egon och Torsten hamnade lite vid sidan om, varför vet jag inte, det bara blev så.

image38

När hundarna lekt en bra stund var det dags att gå spåren och det var inget problem för någon. Alla klarade det galant.
Sen var det dags för fika och naturligtvis en massa prat. Det finns hur mycket som helst att prata om när det gäller MH, lydnad, agility, bruks och framför allt pinschrar.
Vi hade tänkt träna lydnad också men det hanns inte riktigt med och när det var så kallt och blött på planen så hade nog resultatet inte blivit särskilt bra. Innan vi skildes åt fick hundarna leka med varandra igen och alla vat nog ordentligt trötta efter dagens lek.

Jag hoppas att alla som var med på träffen är lika nöjda som Helene och jag. Vi hoppas att vi kommer att göra om detta någon gång.


RSS 2.0