LÄNGE SEDAN

Nu var det länge sedan jag skrev något i bloggen men det har inte hänt så mycket på hundfronten över jul och nyår. Någon träning att tala om har det inte blivit bara korta 5 minuters pass inne.
Nyår gick bra med tanke på smällare och fyrverkerier. Det började ju smälla redan före jul och i början reagerade Egon lite men det verkade som han vande sig för på slutet reagerade han inte alls och det känns skönt. Vid själva 12- slaget på nyårsafton blev han lite skraj för alla fyrverkerier som dundrade runt omkring men han släppte rädslan så fort det blev tyst.

Vi var och tränade tillsammans med en kompis och hennes hund nu i veckan. Vi brukar träna tillsammans en gång i veckan men har haft uppehåll över helgerna. Det kändes faktiskt skönt att komma igång igen och Egon var verkligen träningsvillig. När det gäller tandvisningen har vi två helt olika reaktioner hos våra hundar så vi måste träna på helt olika sätt. Egon vill gärna hoppa upp och pussa den som ska titta på tänderna men det tillåter ju inte domarna så vi tänar honom att sitta still och vara lugn när någon ska titta honom i munnen. Han är inte direkt förtjust över att någon ska titta i hans mun men när han är lugn och sansad blir det massor med beröm och godis från mig. Den andra hunden är motsatsen till Egon. Han tycker det är lite läskigt när någon kommer och ska titta på hans tänder för han känner sig lite trängd och vill gärna backa undan. Där måste vi göra träningen så positiv som möjligt och det är jag som ger honom godis istället för matte för att visa att det inte är farligt när någon okänd kommer fram och vill titta på hans tänder. Det gäller verkligen att komma på vad som passar bäst för olika hundar och det är en rolig utmaning och framför allt är det roligt när vi ser att det ger resultat.

Idag la husse ett långt och krokigt spår till Egon och jag la ett långt och krokigt spår till Lillen.
Först gick jag med Egon och han var sååå ivrig i spåret att jag fick hålla emot så han inte skulle slarva och missa apporterna. Han är verkligen duktig på att spåra och han börjar bli bättre på att stanna och markera apporterna, han missade bara en av 10 idag och det är jättebra. Det jag måste jobba mer på är att han stannar kvar när han har markerat apporten för han är så ivrig att fortsätta spåra så han vill gå iväg direkt.

Sedan var det dags att gå med Lillen och där blev jag glatt överraskad. Han brukar ta det lugnt i spåret, gå i sakta mak och nosa väldigt noga men idag var det fart på honom. Han jobbade verkligen bra för han missade en vinkel men kunde arbeta sig tillbaka till spåret och därefter hittade han alla apporter. Lillen stannar och tar upp apporterna och det är så jag försöker få Egon att göra för då kan jag inte missa när de markerar en apport. om de bara nosar till på apporten och sedan fortsätter att gå är det lätt för mig att missa markeringen.

På söndag börjar allmäna träningen i ridhuset för medlemmar i Sura BK och då ska vi dit och träna. Jag antar att första träningstillfället går åt till att se till så han inte äter hästbajs för det är något som han älskar att göra. Det gäller nog att ha med sig något godis som är jättesmaskigt, om det nu finns nåt som är godare än hästbajs, enligt Egon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0