Pinscherträff

Igår var det pinscherträff i Skultuna och det var jättekul att se så många pinschrar springa runt och leka med varandra på det speciella sätt som pinschrar leker på. Det blev inget bråk eller tjafs mellan några hundar utan allt flöt väldigt bra. Visserligen blev några hanar förtjusta i vissa tikar men det är ju inte så konstigt med så vackra damer........  orsaken var nog att en  nyligen hade löpt och luktade säkert jättegott och den andra kanske snart ska till att löpa.
Träningen med Egon fungerade sådär.... Platsliggning helt suveränt han låg kvar hela tiden. Men därefter fick jag verkligen kämpa för att få hans uppmärksamhet, han ville hålla koll på vad alla andra gjorde. Jag har en bit fårskinn i ett snöre som belöning åt honom och det är det bästa han vet så för att få hans uppmärksamhet viftade jag med det men lät honom inte få det utan stoppade ner det i fickan när jag hade hans uppmärksamhet och efter det hade han bra koll på mig. Jag är nöjd med fria följet för han höll position och hade jättebra kontakt med mig när jag väl fått hans uppmärksamhet. Det här visar hur viktigt det är med rätt belöning för att få hunden riktigt fokuserad på mig.

Idag har Egon och jag varit på Surahammars BK hela dagen för vi är några som har en  träningsgrupp tillsammans och vi hade anlitat Maria Hagström idag. Vi hade valt ut särskilda moment som vi ville ha hjälp med och hon hjälpte oss hur vi ska göra för att göra träningen bättre och hur vi ska komma vidare. Det var jättenyttigt att få råd av någon utifrån och som är expert på området. Nu vet jag bättre hur jag ska få Egon fokuserad på mig och även hur jag ska träna in apporteringen. Det blir jobbigt men skam den som ger sig.

Hoppas vi alla ses snart igen på en ny pinscherträff.

Vadå lugnare?????

Man ska aldrig skriva något positivt om sina hundar för direkt visar dom att man har fel. Det jag skrev om Egon sist att han blivit lite lugnare har inte stämmt de två sista dagarna.
Igår var vi i sommarstugan och han hade så mycket energi i kroppen som ville ut så när vi gick en skogspromenad sprang han som om han hade eld i baken. Han kom varje gång jag ropade på honom för att snabbt springa iväg igen över stock och sten så om vi gick ca, 2,5 km så sprang han nog 3,5 km. När vi började närma oss stugan igen var han rejält trött och satte sig ner och bara tittade på oss och flämtade och när vi kom hem hoppade han direkt upp på sin soffhörna och somnade.

Nu har jag nyss varit ute med Egon och Lillen och vi gick en cykelbana på ca 2,5 km som går runt i vårt område. Jag ttyckte att hundarna måste gå i koppel ibland så de inte blir helt  "förvildade"  av att gå lösa jämt. Egon var allt annat än lugn, han drog och drog i kopplet och jag stannade och stannade för att han skulle förstå att så gör man inte, men han verkade vara helt blockerad idag för han stannade upp, tittade på mig för att sen fortsätta dra. Han ville hälsa på varenda hund vi mötte och slet och drog. Envis som jag kan vara ibland så stannade jag varje gång han drog så det tog väldigt lång tid att gå den rundan idag.

Ett ord som han totalt hade glömt bort idag var  "sidan". Jag brukar säga det när han går ut för mycket på vägen eller cykelbanan och då brukar han gå på vänster sida när han hör det men idag ville han bara gå i mitten av cykelbanan och när jag sa "sidan"  tittade han på mig precis som om jag hade pratat ett helt annat språk med honom. Han hade aaallllldrig hört det ordet förut.....

Något positivt hände i alla fall på promenaden och det var att han visade att hans enorma luktsinne fungerar. Vi gick på den gata där Petra bor och när vi gick förbi huset där de bor satte han nosen i vädret och ville gå in på uppfarten. Troligtvis kände han igen lukten av hennes hundar även om de inte var ute och det var första gången vi gick förbi där sedan Petras familj flyttat in.
Nu ligger han och sover så han hade nog en lika jobbig promenad som jag.

Undrar hur det ska gå på träffen i morgon??

Lugnare????

Egon har förändrats den sista månaden, tycker jag. Han är fortfarande lika busig och vild men på ett helt annat sätt än förut. Nu hör han till och med vad jag säger (oftast i alla fall), förut var det full fart framåt men nu verkan han tänka efter lite innan han rusar iväg. Jag antar att det har med åldern att göra, att han har mognat lite och det tycker jag känns jätteskönt. Visst drar han i kopplet och vill fram till andra hundar så jag får hålla emot allt vad jag orkar och visst är han fortfarande helvild men i det stora hela är han förändrad, lugnare och tryggare på något sätt.

När det gäller lydnadsträningen så börjar jag mer och mer komma underfund med hur han fungerar och vilka belöningar som han gillar bäst, så kontakten mellan honom och mig blir bättre och bättre på appellplan. Vi har otroligt mycket kvar att träna innan momenten är befästa, just nu är inget moment riktigt befäst men det går framåt sakta men säkert. Jag vill inte stressa fram något utan tar det ganska lugnt med honom. Det viktigaste just nu är att vi har roligt tillsammans och leker fram momenten.


Träning och lerbad

I helgen var vi vid klubben och ett par kompisar skulle titta på mig och Egon när vi tränade för att kunna ge mig tips och råd om hur jag ska gå vidare och även tala om för mig om jag gjorde något galet. Trots att jag känner dessa personer jättebra blev jag nervös när de skulle stå och titta men det är ju väldigt bra träning inför kommande tävlingar nästa år.
Egon skötte sig ganska bra men det gjorde inte jag, jag pratar för mycket med honom (något som jag inte visste själv). Jag låter som en tjatmoster och vem vill lyssna på en sådan, inte Egon i alla fall, han stänger av totalt. När jag fick det påpekat för mig och fortsatte att träna utan att tjata så mycket blev skillnaden enorm, han var mer uppmärksam på mig för nu kunde han ju inte höra var jag befann mig men det kunde han ju förut när mun gick hela tiden på mig. Nog är det konstigt, för jag talar alltid om för de som går kurs för mig att de inte ska tjata på sin hund utan bara säga kommandot en gång, och så gör jag precis tvärt om själv, men det är som jag brukar säga till dem att de ska göra som jag säger och inte som jag gör själv. Hmmmm

Det var jättenyttigt att de stog och tittade på mig och jag fick många bra tips av dem så detta kommer vi att göra om då och då och jag vet hur jag ska träna ett tag framöver.

Idag var hundarna och jag ute och gick efter skogsvägen vid vår sommarstuga och jag tog några bilder.

Egon och Lillen vill ha samma pinne.

image28

Trots att Egon är en pinscher älskar han att bada i lervälling och naturligtvis hittade han en pöl idag också. Det blev rakt in i duschen när vi kom hem.

image29

Närbild på Egon

image30

Närbild på Lillen

image31

RSS 2.0